13 Haziran 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29029
YÖNETMELİK
Gümrük ve Ticaret Bakanlığından:
SATIŞ SONRASI HİZMETLER YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; ekli listede yer alan malların kullanım ömürleri, azami tamir süreleri ile satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, üretici veya ithalatçıların satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetlerini vermek zorunda oldukları, ekli listede yer alan mallar ile herhangi bir üretici veya ithalatçıya bağlı olmaksızın faaliyette bulunan servis istasyonları tarafından yürütülen hizmetleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 58 inci ve 84 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Azami tamir süresi: Bu Yönetmeliğe ekli listede yer alan her mal grubu için tespit edilen süreleri,
b) Bakanlık: Gümrük ve Ticaret Bakanlığını,
c) Genel Müdürlük: Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünü,
ç) İl Müdürlüğü: Bakanlık ticaret il müdürlüklerini,
d) İş günü: Ulusal, resmî ve dini bayram günleri ile yılbaşı, 1 Mayıs ve pazar günleri dışındaki çalışma günlerini,
e) İthalatçı: Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere, bu Yönetmeliğe ekli listedeki malları ticari veya mesleki amaçlarla ithal ederek satım, kira, finansal kiralama veya benzeri bir yolla piyasaya süren gerçek veya tüzel kişiyi,
f) Kanun: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu,
g) Kullanım ömrü: Malın, tüketiciye teslim tarihinden başlayan ve bu Yönetmeliğe ekli listede yer alan her mal grubu için tespit edilen süreleri,
ğ) Mal: Alışverişe konu olan taşınır eşyalardan, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen, satış sonrası hizmet istenecek ürünler listesinde yer alan malı,
h) Özel servis: Herhangi bir üretici veya ithalatçıya bağlı olmaksızın faaliyette bulunan servis istasyonlarını,
ı) Satıcı: Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye mal sunan ya da mal sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi,
i) Satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi: Yurt içinde üretilen veya ithal edilen mallar ile ilgili olarak, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen kullanım ömrü süresince üretici veya ithalatçılar tarafından verilmesi zorunlu montaj, bakım ve onarım hizmetleri için, yeterli teknik kadro, takım, teçhizat bulunduğunu gösteren ve firmanın unvanı ile merkez adresine göre düzenlenen belgeyi,
j) Servis istasyonu: Yetkili servis istasyonları ile özel servisleri,
k) Tüketici: Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi,
l) Üretici: Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere, bu Yönetmeliğe ekli listedeki malları üretenler ile mal üzerine markasını, unvanını veya herhangi bir ayırt edici işaretini koyarak kendisini üretici olarak gösteren gerçek veya tüzel kişiyi,
m) Yetkili servis istasyonu: Üretici veya ithalatçıların ürettikleri veya ithal ettikleri mallar için; kullanım ömürleri süresince satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetlerini yürütmek üzere, kendileri tarafından veya aralarındaki sözleşme uyarınca, bu amaçla yetki verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ya da kurulmuş bulunan tesisleri,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Servis İstasyonları ve Servis Hizmetleri ile İlgili Esaslar
Yetkili servis istasyonlarının kuruluşu
MADDE 5 – (1) Üretici veya ithalatçılar, ekli listede yer alan her mal grubu için belirtilen kullanım ömrü süresince, satış sonrası hizmetleri sağlamak üzere yine ekli listede tespit edilen yer, sayı ve özellikte yetkili servis istasyonunu, yeterli teknik kadroya sahip şekilde kurmak zorundadır.
(2) Üretici veya ithalatçılar, yetkili servis istasyonlarını kendileri kurabileceği gibi verilen hizmetlerden sorumlu olmak şartıyla kurulu bulunan servis istasyonlarından veya servis organizasyonlarından da faydalanabilir.
Başvuru ve izin
MADDE 6 – (1) Üretici veya ithalatçıların, ekli listede yer alan mallar için Bakanlıkça onaylı satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi alması zorunludur. Bu Yönetmeliğin ekli listesinde yer alan ancak servis istasyonu gerekmeyen mallar için satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi düzenlenmez.
(2) Satış sonrası hizmet yeterlilik belgesine yönelik başvurular, Bakanlığın internet sayfasında, elektronik imza ile yapılır ve elektronik imza ile onaylanır.
(3) Başvuru ile ilgili hususlar Bakanlığın internet sayfasında ilan edilir.
(4) Başvuru üzerine Genel Müdürlükçe, Kanun ve bu Yönetmeliğe uygunluk açısından gerekli incelemeler yapılarak yeterli görülenlere satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi verilir.
(5) Genel Müdürlük, başvuruları değerlendirirken gerek duyması halinde tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla; belgelendirme yapılacak ürünle ilgili olarak, gerekli incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya yetkili olup, daha önce onaylanmış kuruluşlardan alınacak raporları ve ürünle ilgili olarak diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen belgeleri de dikkate alabilir.
Satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi geçerlilik süresi ve diğer işlemler
MADDE 7 – (1) Satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi geçerlilik süresi iki yıldır. Süresi dolan belgeler için yeniden başvuru yapılır.
(2) Satış sonrası hizmetleri yeterlilik belgelerine yönelik; unvan, adres, servis istasyonu, kapsam değişikliği ve benzeri müracaatlar sırasında istenecek bilgi ve belgeler Genel Müdürlükçe ayrıca belirlenerek Bakanlığın internet sayfasında ilan edilir.
(3) Yetkili servis istasyonu değişikliklerinin, üretici veya ithalatçı tarafından on beş gün içerisinde Bakanlığa bildirilmesi zorunludur.
Satış sonrası hizmet yeterlilik belgesinin iptali
MADDE 8 – (1) Bu Yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespiti ve bununla ilgili olarak Genel Müdürlüğün yazılı uyarısına rağmen verilen süre içerisinde durumun düzeltilmemesi halinde, üretici veya ithalatçının satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi iptal edilir.
Yetkili servis istasyonlarının özellikleri ve sayısı
MADDE 9 – (1) Yetkili servis istasyonlarının; hizmet konularına göre Bakanlık veya görevlendireceği başka bir kurum veya kuruluş tarafından belirlenen düzenleme veya standartlarda belirtilen özellikleri taşıması gerekir.
(2) Üretilen veya ithal edilen malın; özelliği, kullanım amacı ve yeri ile satış miktarı dikkate alınarak bu Yönetmelik eki listede tespit ve ilan edilen yetkili servis istasyonlarının sayıları ve bunlarda aranacak özellikler, gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşların da görüşü alınarak, Genel Müdürlük tarafından belirlenir veya değiştirilir.
(3) Yetkili servis istasyonlarının kuruluşu ile ilgili müracaatlar sırasında istenecek bilgi ve belgeler Genel Müdürlükçe ayrıca belirlenir ve Bakanlığın internet sayfasında ilan edilir.
(4) Yetkili servis istasyonlarının kontrolü Genel Müdürlüğün veya ilgili İl Müdürlüğünün görevlendireceği personel ya da Bakanlık tarafından yetki verilen kurum veya kuruluşlar tarafından yapılır. Yeterli bulunan yetkili servis istasyonları için, bu Yönetmelik hükümlerine uygunluğunu gösteren belge düzenlenir.
Servis istasyonlarının sorumlulukları
MADDE 10 – (1) Tüketicinin bulunduğu yerde yetkili servis istasyonunun olmaması halinde satış sonrası hizmetlerin verilmesinden, tüketiciye en yakın yerdeki yetkili servis istasyonu sorumludur.
(2) Tüketiciye en yakın yerdeki yetkili servis istasyonunda satış sonrası hizmet verilmesinin mümkün olmaması durumunda; malın firma merkezine ya da diğer bir yetkili servis istasyonuna ulaştırılması ve geri gönderilmesi ile ilgili olarak tüketiciden nakliye, posta, kargo veya benzeri herhangi bir ulaşım gideri talep edilemez.
(3) Servis istasyonlarının, bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen hususları içeren belgeleri düzenlemesi ve bunların birer nüshasını tüketicilere vermesi zorunludur.
(4) Kullanım ömrü süresince malın yetkili servis istasyonlarındaki bakım ve onarım süresi azami tamir süresini geçemez. Bu süre, garanti süresi içerisinde mala ilişkin arızanın yetkili servis istasyonuna veya satıcıya bildirimi tarihinde, garanti süresi dışında ise malın yetkili servis istasyonuna teslim tarihinden itibaren başlar. Tüketici arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup ve benzeri bir yolla yapabilir. Uyuşmazlık halinde bildirime ilişkin ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.
(5) Malın tamirinin tamamlandığı tarih tüketiciye telefon, kısa mesaj, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup ve benzeri bir yolla bildirilir. Uyuşmazlık halinde bildirime ilişkin ispat yükümlülüğü yetkili servis istasyonuna aittir.
(6) Malın garanti süresi dışında, servis istasyonları tarafından verilen montaj, bakım ve onarım hizmetiyle ilgili olarak, bir yıl içerisinde aynı arızanın tekrarı halinde tüketiciden herhangi bir isim altında ücret istenemez. Tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar bu fıkra kapsamı dışındadır.
(7) Malın garanti süresi dışında, garanti belgesi ile satılması zorunlu olmayan bir parçasının servis istasyonu tarafından değiştirilmesi veya satılması durumunda, değişen veya satılan parça için altı aydan aşağı olmamak üzere bir garanti süresi verilir.
Servis istasyonlarınca düzenlenecek belgeler
MADDE 11 – (1) Servis istasyonlarının, kendilerine kargo ile gönderilen arızalı mallar hariç olmak üzere, kendilerine teslim edilen veya kendileri tarafından teslim alınan arızalı mallar ile ilgili olarak malın teslim alındığına dair aşağıdaki bilgileri içeren bir belge düzenlemesi zorunludur:
a) Malı teslim edenin adı, soyadı ve imzası,
b) Malı teslim alanın adı, soyadı ve imzası,
c) Tüketicinin mala ilişkin şikayet ve talepleri,
ç) Malın cinsi, markası ve modeli,
d) Garanti kapsamı içindeki malların arızasının on iş günü içerisinde giderilmemesi halinde üretici veya ithalatçının; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, tüketiciye benzer özelliklere sahip başka bir malın verileceğine dair bilgi,
e) Malın teslim veya arızanın bildirim tarihi.
(2) Servis istasyonlarının, tüketicilere teslim edilen mallarla ilgili olarak aşağıdaki bilgileri içeren servis fişini tekemmül ettirmesi ve tüketicilere vermesi zorunludur:
a) Servis istasyonunun unvan, adres, telefon, faks ve diğer erişim bilgileri,
b) Malın tüketiciye teslim tarihi,
c) Malın arızasına ve yapılan işlemlere ilişkin bilgi,
ç) Garanti kapsamı dışında ise ücreti,
d) Servis istasyonu yetkilisinin imzası,
e) Bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde yer alan, servis istasyonlarının sorumluluklarını gösterir hususlar,
f) Kargo ile teslim alınan ürünler haricinde, tüketicinin adı, soyadı, adresi ve telefonu ile imzası.
(3) Bu maddenin birinci fıkrasının (d) bendindeki bilgilerin özel servisler tarafından düzenlenen belgelerde yer alması zorunlu değildir.
(4) 13/6/2014 tarihli ve 29029 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Garanti Belgesi Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve 11 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca düzenlenmesi öngörülen raporlarda yer alacak hususların servis fişinde belirtilmesi halinde ayrıca rapor düzenlenmeyebilir.
Yedek parça ve fiyat listesi
MADDE 12 – (1) Üretici veya ithalatçılar, tüketicilerin talebi üzerine yedek parça satışından kaçınamazlar.
(2) Servis istasyonlarının, yedek parça fiyat listesini, tüketicilerin görebileceği bir yere asması veya katalog halinde ya da elektronik ortamda tüketiciye göstermesi zorunludur.
Değiştirilen parçanın iadesi
MADDE 13 – (1) Yetkili servis istasyonlarının, bakım ve onarımını yaptıkları mallara ait değiştirilen yedek parçaları; garanti süresi içerisinde tüketiciye göstermesi, garanti süresi dışında ise 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri saklı kalmak üzere iade etmesi zorunludur.
Üretici, ithalatçı ve satıcının sorumluluğu
MADDE 14 – (1) Üretici veya ithalatçılar, yetkili servis istasyonlarının ayrı bir tüzel kişiliği olsa dahi, satış sonrası hizmetlerin sağlanmasından ve yürütülmesinden yetkili servis istasyonları ile birlikte müteselsilen sorumludur.
(2) Satış sonrası hizmetler, malın niteliğine göre kullanıldığı yerlerde de sağlanabilir.
(3) Bu Yönetmeliğe ekli listede belirlenen sayıda yetkili servis istasyonu kurmasına rağmen, her coğrafi bölgede servisi bulunmayan üretici veya ithalatçılar; malın kullanım ömrü süresince, servis istasyonu sayıları her coğrafi bölgede en az 1, toplam 7 servis istasyonu sayısına ulaşıncaya kadar malın bakım ve onarımıyla ilgili olarak tüketicilerden nakliye, posta, kargo veya servis elemanlarının ulaşım gideri gibi herhangi bir ilave ücret talep edemezler.
(4) Malın garanti süresi içerisinde yetkili servis istasyonuna veya satıcıya tesliminden itibaren arızasının on iş günü içerisinde giderilememesi halinde, üretici veya ithalatçının; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmesi zorunludur. Benzer özelliklere sahip başka bir malın tüketici tarafından istenmemesi halinde üretici veya ithalatçılar bu yükümlülükten kurtulur. Buna ilişkin ispat yükümlülüğü üretici veya ithalatçıya aittir.
(5) İthalatçının herhangi bir şekilde ticari faaliyetinin sona ermesi hâlinde mala ilişkin bakım ve onarım hizmetlerinin sunulmasından garanti süresi boyunca satıcı, üretici ve yeni ithalatçı müteselsilen sorumludur. Garanti süresi bittikten sonra ise kullanım ömrü süresince bakım ve onarım hizmetlerini üretici veya yeni ithalatçının sunması zorunludur.
(6) Üretici veya ithalatçılar; satış sonrası hizmetlerin ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülmesini sağlamak, yetkili servis istasyonlarının çalışmalarını izlemek, kontrol etmek ve görülen eksiklikleri gidermekle yükümlüdür.
(7) Garanti süresi içerisinde arızalı malın satıcıya teslim edilmesi halinde satıcının, teslim edilen arızalı mallar ile ilgili olarak malın teslim alındığına dair bir belge düzenlemesi zorunludur. Bu belgede Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasındaki hususlar yer alır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Muafiyet
MADDE 15 – (1) Ticari amaç dışında yalnızca kendi kullanımından doğan ihtiyaçları için üretim veya ithalat yapan kişi veya kuruluşlar ile tüketicilerin özel siparişleri doğrultusunda üretilen veya ithal edilen mallara ilişkin olarak bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.
Bilgi veya belgelerin saklanması
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelikte düzenlenmesi öngörülen her bir işleme ilişkin bilgi veya belgelerin üç yıl boyunca saklanması zorunludur.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 17 – (1) 14/6/2003 tarihli ve 25138 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçiş hükmü
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce onaylanan satış sonrası hizmet yeterlilik belgeleri onay tarihinden itibaren iki yıl geçerlidir.
Yürürlük
MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.
TS EN 60670 – Kutular ve mahfazalar – Ev ve benzerî yerlerdeki sabit elektrik tesisatlarında kullanılan elektriksel amaçlı yardımcı donanım için
TS EN 203 – Gaz yakan mutfak cihazları
TS EN 60695 – Yangın tehlikesi deneyi
TS EN 498 – Barbeküler – Temaslı ızgaralar dahil – Konut dışı kullanımlar için – Sıvılaştırılmış petrol gazı (lpg) yakan cihazlar için – özellikler ☐TS EN 60704 – Ev ve benzeri yerlerde kullanılan elektrikli cihazlar
TS EN 1060 – İnvazif olmayan tansiyon aletleri
TS EN 60763 – Tabakalı prespen için şartlar
TS 1352 – Akümülâtörler – Sabit kurşun asit
TS EN 60730 – Otomatik kontrol düzenleri-Elektrikli-Ev ve benzeri yerlerde kullanılan
TS EN 1434 – Isı ölçerler
TS EN 60754 – Kablolar-Elektrik kablolarının yanması sırasında açığa çıkan gazlara uygulanan deney
TS 4373 – Hat tıkacı
TS IEC 60755 – Artık akımla çalışan koruyucu düzenler-Genel kurallar
TS ISO 7637 – Karayolu taşıtları – İletim ve kuplajdan kaynaklanan elektriksel bozulmalar
TS EN 60814 – Yalıtım sıvıları-Yağla emprenye edilmiş kağıt ve mukavva
TS EN ISO 9241 – İnsan-Sistem etkileşiminin ergonomisi
TS EN 60831 – Beyan gerilimi 1000 V’a kadar olan (dâhil) a.a. sistemleri için kendi kendini onaran tipte şönt güç kondansatörleri
TS EN ISO 9806 – Güneş enerjisi – Güneş enerjisi ısı toplayıcıları – Test yöntemleri
TS EN 60871 – Beyan gerilimi 1000 V’tan daha yüksek olan a.a. güç sistemlerinde kullanılan şönt kondansatörler
TS EN ISO 10079 -Tıbbî aspiratörler(emme donanımları)
TS IEC 60884 – Ev ve benzeri yerlerdeki fiş ve prizler
TS ISO 11452 – Karayolu taşıtları–Darbant ışıma yolu ile yayılan elektromanyetik enerjiden kaynaklanan elektriksel bozulmalar için bileşen deney yöntemleri ☐TS EN 60885 – Kablolar – Deney metotları
TS EN 12015 – Elektromanyetik uyumluluk – Asansörler, yürüyen merdivenler ve yürüyen bantlar için ürün ailesi standardı ☐TS EN 60896 – Sabit kurşun-Asitli bataryalar
TS EN 12016 – Elektromanyetik uyumluluk – Asansörler, yürüyen merdiven ve bantlar için ürün aile standardı – Bağışıklık ☐TS 5018-1 EN 60898 – Elektrik yardımcı donanımları – Devre kesiciler – Ev ve benzeri yerlerde kullanılan aşırı akım koruma düzenleri için
TS EN 13032 – Işık ve aydınlatma – Lambaların ve armatürlerin fotometrik verilerininin ölçülmesi ve sunulması ☐TS EN 60903 – Eldivenler – Yalıtkan malzemeden – Gerilim altında çalışma
TS EN 13309 – İnşaat makinaları – Elektrikli dahilî güç kaynağına sahip makinaların elektromanyetik uyumluluğu ☐TS EN 60947 – Alçak gerilim anahtarlama düzeni ve kontrol düzeni
TS ISO/IEC 15408 – Bilgi teknolojisi – Güvenlik teknikleri- Bilgi teknolojisi (ıt) güvenliği için değerlendirme kriterleri ☐TS EN 60950 – Bilgi teknolojisi cihazları – Güvenlik
TS ISO/IEC 25051 – Yazılım mühendisliği – Sistem ve yazılım Kalite Gereksinimleri ve Değerlendirme (SQuarRE) – Kullanıma Hazır Yazılım Ürünü (RUSP) kalitesi için gereksinimler ve test talimatları ☐TS EN 60974 – Ark kaynağı teçhizatı
TS EN 50130 – Alarm sistemleri
TS EN 61000 – Elektromanyetik uyumluluk (EMU)
TS EN 50147 – Yankısız odalaz
TS EN 61008 – Artık akımla çalışan devre kesiciler
TS EN 50200 – Kablolar – Acil durum devrelerinde kullanılan korumasız küçük boyutlu kabloların yangına karşı dayanıklılığı için deney metodu ☐TS EN 61009 – Artık akımla çalışan devre kesiciler
TS EN 50270 – Elektromanyetik uyumluluk (emu) – Yanıcı gazların, zehirli gazların veya oksijenin tespiti ve ölçülmesi için kullanılan elektrikli cihazlar ☐TS EN 61034 – Belirtilen şartlarda yanan kabloların duman yoğunluğunun ölçülmesi
TS EN 50293 – Elektromanyetik uyumluluk-Yol trafik işaret sistemleri-Ürün standardı
TS EN 61010 – Ölçme, kontrol ve laboratuvarda kullanılan elektriksel donanım için güvenlik kuralları
TS EN 50342 – Kurşun asit akümülâtörler – Yol verme için
TS EN 61109 – İzolatörler – Havai hatlar için – Anma gerilimi 1000 v’tan büyük a.a. sistemler için kompozit askı ve gergi izolatörleri
TS EN 50362 – Acil durum devrelerinde kullanılan korumasız büyük enerji ve kumanda kabloların yangına direnç deney metodu ☐TS EN 61111 – Gerilim altında çalışma – Elektriksel yalıtım kaplaması
TS EN 50366 – Evde kullanılan ve evde kullanılana benzer elektrikli aletler – Elektromanyetik alanlar – Değerlendirme ve ölçme metotları ☐TS EN 61180 – Alçak gerilim cihazları için yüksek gerilim deney teknikleri
TS EN 50399 – Yangın ortamlarındaki kablolar için ortak deney yöntemleri
TS EN 61204 – Alçak gerilim güç kaynakları, d.a. çıkışlı-Performans karakteristikleri ve güvenlik kuralları
TS EN 50564 – Elektrik ve elektronik ev ve ofis donanımı- Düşük güç kullanımın ölçümü
TS EN 61204-3 – Alçak gerilim güç kaynakları, d.a. çıkışlı-Performans karakteristikleri ve güvenlik kuralları
TS EN 50470 – Elektrik ölçme donanımı (a.a.)
TS EN 61230 – Gerılım altında çalışma — topraklama veya topraklama ve kısa devre için taşınabilir teçhizat
TS EN 55011 – Sanayi, bilimsel ve tıbbi donanım – Radyofrekans bozulma karakteristikleri
TS EN 61238 – Beyan gerilimleri 36 kv’a (um= 42 kv) kadar olan güç kabloları için sıkıştırmalı ve mekanik bağlayıcılar
TS EN 55012 – Taşıtlar, tekneler ve içten yanmalı motorla çalışan araçlar – Radyo bozulma karakteristikleri – Off-Board radyo alıcılarının korunması için sınırlar ve ölçme metotları ☐TS EN 61266 – Ultrasonikler-El problu doppler fetüs kalpatışı detektörleri
TS EN 55013 – Ses ve televizyon yayını alıcıları ve bunlarla ilişkili cihazlar – Radyo bozulma karakteristikleri – Ölçme metotları ve sınır değerleri ☐TS EN 61284 – Hava hatları-Bağlantı elemanları için özellikler ve deneyler
TS EN 55014 – Elektromanyetik uyumluluk-Ev ve benzeri yerlerde kullanılan cihazlar, elektrik aletleri ve benzeri cihazlar için gereksinimler ☐TS EN 61347 – Lâmba kontrol düzeni
TS EN 55015 – Elektrikli aydınlatma ve benzer cihazların radyo bozulma karakteristiklerinin sınır değerleri ve ölçme metotları ☐TS EN 61439 – Alçak gerilim anahtarlama ve kontrol düzeni donanımları
TS EN 55020 – Ses ve televizyon yayın alıcıları ve ilgili cihazlar – Bağışıklık karakteristikleri – Sınır değerler ve ölçme metotları ☐TS EN 61442 – Kablolar – Beyan gerilimleri 6 kv (um = 7,2 kv)’dan 36 kv (um = 42 kv)’a kadar olan güç kablolarının yardımcı donanımları için deney metotları
TS EN 55024 – Bilgi teknolojisi cihazları – Bağışıklık karakteristikleri – Ölçme metotları ve sınırları
TS EN 61537 – Kablolar -Kablo tesisi için – Kablo tava sistemleri ve kablo merdiven sistemleri
TS EN 55025 – Araçlar, tekneler ve içten yanmalı motorlar – Radyo bozulma karakteristikleri
TS EN 61547 – Genel aydınlatma amacıyla kullanılan cihazlar
TS EN 55032 – Multimedya donanımının elektromanyetik uyumluluğu
TS EN 61558 – Güç transformatörleri, güç kaynakları, reaktörler ve benzeri ürünlerin güvenliği
TS EN 60034 – Döner elektrik makinaları
TS EN 61587 – Elektronik donanım için mekanik yapılar- IEC 60917 ve IEC 60297 standardları için deneyler
TS EN 60044 – Ölçü transformatörleri
TS EN 61326 – Ölçme, kontrol ve laboratuvar kullanımı için elektrikli donanım – Emu şartları
TS IEC 60055 – Kablolar-Kağıt yalıtımlı, metal kılıflı beyan olanlar dahil gerilimi en çok 18/30 kv olan (bakır veya alüminyum iletkenli, gaz basınçlı ve yağ dolgulu kablolar hariç) ☐TS EN 61851 – Elektrikli araç iletken şarj etme sistemi
TS EN 60060 – Yüksek gerilim deney teknikleri
TS EN 61869 – Ölçü transformatörleri
TS EN 60065 – Audio, video ve benzeri elektronik cihazlar – Güvenlik kuralları
TS EN 61914 – Kablo kelepçeleri
TS EN 60068 – Çevre şartlarında dayanıklılık deneyleri
TS EN 61951 – İkincil hücreler ve piller
TS EN 60076 – Güç transformatörleri
TS EN 61960 – İkincil hücreler ve piller
TS EN 60099 – Parafudurlar
TS EN 62021 – Yalıtım sıvıları-Asitlik tayini
TS IEC 60092 – Elektrik tesisatı-Gemilerde
TS EN 62040-1 – Kesintisiz güç sistemleri ( gs)
TS EN 60112 – Katı yalıtım malzemeleri – Yüzeysel kaçaklar ile ilgili mukayese ve dayanıklılık indislerinin belirlenmesi metodu ☐TS EN 62040-2 – Kesintisiz güç sistemleri ( gs)
TS EN 60137 – Yalıtkan geçiş izolatörleri – 1000 v’un üzerindeki alternatif gerilimler için
TS EN 62031 – Led modülleri – Genel aydınlatma için
TS 3989 EN 60156 – Yalıtım sıvıları-Güç frekansında delinme gerilimi tayini
TS EN 62052 – Elektrik ölçme donanımı(a.a.) – Genel kurallar, deneyler ve deney şartları
TS EN 60168 – Mesnet izolatörleri- Bina içinde ve bina dışında anma gerilimleri 1000 v’un üstündeki sistemlerde kullanılan ☐TS EN 62053 – Elektrik ölçme donanımı(a.a.) – Özel kurallar
TS EN 60204 – Makinalarda güvenlik – Makinaların elektrik teçhizatı
TS EN 62054 – Elektrik Sayacı-Tarife ve Yük Kontrolü
TS EN 60214 – Kademe değiştiriciler
TS EN 62109 – Fotovoltaik güç sistemlerinde kullanım için güç çeviricilerinin güvenliği
TS EN 60243 – Yalıtkan malzemelerin elektriksel dayanımı- Deney metotları
TS EN 62115 – Elektrikli oyuncaklar – Güvenlik
TS EN 60247 – Yalıtım sıvıları – Bağıl geçirgenlik, dielektrik azalma faktörü (tan δ) ve doğru akım (d.c.) özdirencinin tayini ☐TS EN 61121 – Tamburlu kurutucular – Ev ve benzeri yerlerde kullanılan – performans ölçme metotları
TS EN 60252 – Kondansatörler-Alternatif akım motorları için
TS EN 62135 – Direnç lehimleme cihazı
TS EN 60269 – Alçak gerilim sigortaları
TS EN 62208 – Boş mahfazalar – Alçak gerilim anahtarlama ve kontrol düzenleri için – Genel özellikler
TS 2051 EN 60270 – Kablolar-Yüksek gerilim deney teknikleri
TS EN 62217 – İzolatörler – Polimer esaslı – Anma gerilimi 1000 v’tan büyük olan bina içi ve bina dışı kullanım için
TS EN 60282 – Sigortalar – Yüksek gerilim
TS EN 62231 – 1000 V’tan 245 kV’a kadar a.a. gerilimlerine sahip şalt sahaları için kompozit istasyon direk izolatörleri
TS EN 60312 – Elektrik süpürgeleri- Ev ve benzeri yerlerde kullanılan
TS EN 62233 – Ev aletleri ve benzeri cihazların oluşturduğu elektromanyetik alanlara insanın maruz kalmasına dair ölçme yöntemleri
TS EN 60332 – Yangın riski altındaki elektrik ve optik fiber kablo deneyleri
TS EN 62262 – Mahfazalarla sağlanan koruma dereceleri- Dış mekanik darbelere karşı elektrikli donanımın korunması için
TS EN 60335 – Güvenlik kuralları – Ev ve benzeri yerlerde kullanılan elektrikli cihazlar için
TS EN 62271 – Yüksek gerilim anahtarlama ve kontrol düzeni
TS EN 60350 – Evlerde kullanılan elektrikli pişirme cihazları
TS EN 62310 – Statik aktarma sistemleri (sts)
TS 3033 EN 60529 – Mahfazalarla sağlanan koruma dereceleri (IP kodu) (elektrik donanımlarında) ☐TS EN 62311 – Elektromanyetik alanlar için (0 hz – 300 ghz) insanın maruz kaldığı kısıtlamalara ilişkin elektronik ve elektrikli cihazların değerlendirilmesi
TS EN 60255-1 – Elektrik röleleri
TS EN 62384 – Işık yayan diyot (led) modülleri için doğru akım (d.a.) veya alternatif akım (a.a.) beslemeli elektronik kontrol düzeni – Performans özellikleri
TS EN 60255-26 – Elektrik röleleri
TS EN 62471 – Lambaların fotobiyolojik güvenliği ve lamba sistemleri
TS EN 60269 – Alçak gerilim sigortaları
TS EN 62479 – İnsanların maruz kaldığı elektromanyetik alanlara (10 mhz to 300 ghz) ilişkin temel sınırlamalar ile düşük güçlü elektronik ve elektriksel cihazların değerlendirilmesi
TS EN 60296 – Elektroteknik uygulamalar için akışkanlar -Kullanılmamış mineral yalıtım yağları – Transformatörler ve anahtarlama düzenlerinde kullanılan ☐TS EN 62493 – Elektromanyetik alanlara maruz kalan insanlar ile ilgili aydınlanma donanımının tetkiki
TS IEC 60331 – Kablolar – Yangın şartları altındaki elektrik kabloları için deneyler
TS EN 62552 – Ev tipi soğutma cihazları – karakteristikler ve deney yöntemleri
TS EN 60383 – İzolatörler-Hava hatları için-Anma gerilimi 1000 voltun üstünde olan bölüm
TS EN 62560 – Genel aydınlatma hizmetleri için 50 V üzeri gerilimli kendinden beslemeli LED lambalar
TS EN 60422 – Mineral yalıtım yağları – Elektrik donanımlarında kullanılan – Gözetim ve bakım rehber ☐TS EN 62561 – Yıldırımdan korunma bileşenleri
TS 6080 EN 60437 – Yüksek gerilim izolâtörlerinde radyo girişim deneyi
TS EN 80601 – Tıbbı elektriksel teçhizat
TS EN 60450 – Yeni ve eski selülozik elektriksel yalıtkan malzemelerin ortalama viskometrik polimerizasyon derecesinin ölçülmesi ☐TS EN ISO 80601-2 – Tıbbı elektriksel teçhizat
TS IEC 60502 – Kablolar
TS EN ISO 81060 – İnvazif olmayan tansiyon aletleri
TS EN 60598 – Aydınlatma armatürleri
OIML D 11 – Elektronik Ölçüm Sistemleri için Bağışıklık Deneyleri
TS EN 60601 – Elektrikli tıbbi donanım – Bölüm 1: Temel güvenlik ve gerekli performans için genel kurallar ☐ TS 13298 – EBYS Yazılımları
TS EN 60641 – Elektriksel amaçlar için prespan ve presli mukavvada bulunması gereken şartlar
TS EN ISO 9241-151 – İnsanların sistemlerden-Ergonomik etkileşimi- Bölüm 151:Ağ kullanıcılarına yol gösterme
TS EN 60660 – İzolâtörler – Anma gerilimi 1kv’dan 300 kv’a kadar olan (300 kv hariç) sistemler için organik malzemeden yapılmış bina içi mesnet izolâtörlerinin deneyleri ☐ TS ISO/IEC 25051 – Yazılım mühendisliği – Sistem ve yazılım Kalite Gereksinimleri ve Değerlendirme (SQuarRE) – Kullanıma Hazır Yazılım Ürünü (RUSP) kalitesi için
TS EN 60669 – Anahtarlar – Ev ve benzeri yerlerdeki sabit elektrik tesisatları için
SOME Etkinlik Değerlendirmesi Rehberi (R-SOME) – Siber Olaylara Müdahale Ekibi Etkinlik Değerlendirmesi
RFC 2328, RFC 2740, RFC 1587, RFC 1765, RFC 1793, RFC 2544 – Router
TSE K 505 – Temel Seviye Güvenlik Değerlendirmesi
RFC 2328, RFC 2370 – OSPF
TS 13638 – Bilgi Teknolojileri – Güvenlik Teknikleri – Sızma testi yapan personel ve firmalar için şartlar
ISO/IEC 15408 ,ISO/IEC 18045 – Common Criteria (CC)
IEEE Std 1012 Bölüm 9 – IEEE Standard for System, Software, and Hardware Verification and Validation
MIL-STD-461, MIL-STD-704, MIL-STD-1275
RTCA D0-160